U bent hier
Home > Nieuws > Niet America First, maar Cloud First – wat Obama aan IT-beleid heeft gedaan

Niet America First, maar Cloud First – wat Obama aan IT-beleid heeft gedaan

Wetgever, politicus, openbaar bestuurder, maar ook ondernemer – zowel ICT-bedrijf als gebruikersorganisatie – en anderen kunnen lering trekken uit de verslaglegging en analyses die bestuurslid Mr. Victor de Pous in opdracht van de Rijksoverheid van het Amerikaanse federale IT-beleid onder President Obama heeft gemaakt.

Eén zaak is volstrekt helder. Alles moest voortdurend anders, zo bleek uit de grondhouding van regering en congres over de federale automatisering van de gegevensverwerking. Weg met de verspilling, leve de doelmatigheid en innovatie. Cloud computing fungeert als Haarlemmerolie, maar de praktijk manifesteerde zich op diverse gronden ronduit weerbarstig. Toch was veel innovatief.

Ondanks alle nieuwe wetgeving, nieuw beleid, nieuwe organen, nieuwe bestuursposities en nieuwe bestuurders van de afgelopen jaren blijft de federale overheid jaarlijks grosso modo 80 miljard dollar aan IT uitgeven.

Ongeveer 75% van het automatiseringsbudget gaat naar het operationeel houden van de verouderde, zogenoemde legacy systems. Volgens de laatste US Chief Information Officer van President Obama stevent de VS op een grotere crisis af dan de millenniumbug, mede omdat oudgediende Cobol-programmeurs afzwaaien.

De belangrijkste taak van deze federale CIO was echter het terugdringen van het aantal cyberincidenten – inclusief digitale inbraken van enorme omvang en met verstrekkende gevolgen – hetgeen wordt beschouwd als het enige middel om het geschonden vertrouwen van de burger in regering en overheidsorganisaties te herstellen.

Een digitaal exemplaar (44 pagina’s) kan worden aangevraagd via depous@live.nl.

Geef een reactie

Top