U bent hier
Home > Nieuws > Gartner: public cloud groeit met 18%

Gartner: public cloud groeit met 18%

Welkom bij de eerste editie van de CCE Research Brief van Cloud Community Europe Nederland. We zetten het meest interessante en relevante onderzoek op het gebied van digitale transformatie en de cloud op een rij, zodat u het niet hoeft te doen! In de afgelopen twee weken, is er weer een keur aan nieuw onderzoek voorbij gekomen.
Een mooi begin van deze nieuwsbrief zijn de cijfers die Gartner verspreidde ten behoeve van de Samsung Developer Conference op 18-19 oktober. Gartner verwacht dat de wereldwijde public cloud markt in 2017 met 18% gaat groeien en dat de groei in de jaren daarna wat afvlakt tot 15% in 2021.

Meer dan IaaS, PaaS en SaaS

Gartner kijkt daarbij niet alleen naar de kern van IaaS, PaaS en SaaS, maar ook naar cloud beheer en beveiliging, BPaaS (Business Process as a Service) en cloud advertising. Die kern vormt volgens Gartner slechts 40% van de totale publieke cloudmarkt (US$ 105 miljard in 2017), groeit nog altijd met meer dan 30% per jaar en is ongeveer even groot als cloud advertising.

Zakelijke diensten op basis van publieke cloud (BPaaS) kennen een omvang van ruim US$ 42 miljard, maar groeien naar verwachting gemiddeld met “slechts” 8% per jaar. Het segment met de snelste groei is nog altijd IaaS, dat 44% in 2016 groeide en dit jaar naar Gartner’s verwachting met 37% gaat groeien.

Worldwide Public Cloud Services Forecast (US$ Mln), Gartner

Belachelijk snel

We kunnen op basis van deze cijfers enkele belangrijke conclusies trekken. Allereerst dat de cloudmarkt na tien jaar nog altijd belachelijk snel groeit. Uiteindelijk is door het toenemende volume van de markt onvermijdelijk dat de groeipercentages naar beneden gaan, maar dat wordt nu al een behoorlijk lange tijd voorspeld. De rek blijkt er nog lang niet uit.

Ten tweede kunnen we constateren, aangezien vooral de kernmarkt sterk groeit, dat de cloud vooral bezig is om IT snel te transformeren. De directe impact op zakelijke transformatie lijkt beduidend langzamer te gaan. BPaaS, vooral bestaande uit salarisverwerking, cloud betalingen en e-commerce support, groeit immers met minder dan 10% per jaar. Blijkbaar is het nog niet zo eenvoudig om cloudgebaseerde bedrijfsmodellen in de markt te zetten en deze te laten veroveren.

Onder de motorkap

Als we de ontwikkeling van de cloudmarkt als geheel bezien, zien we dat de cloud vooral onder de motorkap voor grote veranderingen zorgt. In onze eigen Nationale Cloud Monitor maken de respondenten duidelijk hoe dat in elkaar zit. De cloud speelt een belangrijke rol bij digitale transformatie van ondernemingen: de cloud biedt vooral de flexibele, robuuste en kosteneffectieve infrastructuur die organisaties nodig hebben voor de transformaties waar ze naar op zoek zijn. Meer over dat onderzoek in de komende onderzoeksnieuwsbrieven.

Nieuw onderzoek

Speciaal voor u hebben we een selectie gemaakt van nieuwe onderzoeksresultaten:

Peter Vermeulen en Robbert Hoeffnagel van Cloud Community Europe houden iedere twee weken voor u bij welke nieuwe onderzoeken verschijnen op het gebied van cloud en digitale transformatie. De meest relevante en interessante onderzoeken lichten we er voor u uit. Indien u deze tweewekelijkse nieuwsbrief wilt ontvangen, kunt u zich hier inschrijven.

Geef een reactie

Top