U bent hier
Home > Nieuws > LinkedIn: Cloud skills het meest gewild

LinkedIn: Cloud skills het meest gewild

Welkom bij de eerste CCE Research Brief in 2018 van Cloud Community Europe Nederland. We zetten het meest interessante en relevante onderzoek op het gebied van digitale transformatie en de cloud op een rij, zodat u het niet hoeft te doen! In de afgelopen twee weken, is er weer een keur aan nieuw onderzoek voorbij gekomen.

In deze eerste research nieuwsbrief van het nieuwe jaar besteden we uiteraard aandacht aan de CES, waar onder meer stemgestuurde persoonlijke assistenten de show stalen. Verder gaan we in op een case study van NXP en de groeiende rol van Original Design Manufacturers in de markt voor cloudinfrastructuur. Maar eerst gaan we in op de vaardigheden waar bedrijven het meest naar op zoek zijn volgens LinkedIn, vooral omdat cloudvaardigheden boven aan dat lijstje blijken te staan.

LinkedIn Learning heeft, op LinkedIn uiteraard, het artikel geplaatst ‘The Skills Companies Need Most in 2018 – And The Courses to Get Them’. LinkedIn heeft op LinkedIn data gecombineerd met een aantal surveys om in kaart te brengen welke vaardigheden het meest gezocht worden en welke cursussen je daarvoor zou kunnen gebruiken. Nou zijn we niet meteen geïnteresseerd in de cursussen die LinkedIn onder de aandacht wil brengen, maar wel in die vaardigheden.

Zachte en harde skills

LinkedIn heeft zowel naar zachte als harde skills gekeken. Volgens een survey van LinkedIn zoeken bedrijven vooral naar zachte vaardigheden als leiderschap, communicatief, samenwerking en time management. Generieke eigenschappen die het goed doen in een willekeurige vacature-omschrijving. Interessanter wordt het als we naar de harde skills kijken, die LinkedIn heeft vastgesteld op basis van data van het eigen platform, waarbij gekeken wordt hoeveel moeite bedrijven doen om deze skills ingevuld te krijgen. De top-10 is als volgt:

 1. Cloud and Distributed Computing
 2. Statistical Analysis and Data Mining
 3. Middleware and Integration Software
 4. Web Architecture and Development Framework
 5. User Interface Design
 6. Software Revision Control Systems
 7. Data Presentation
 8. SEO/SEM Marketing
 9. Mobile Development
 10. Network and Information Security

Wat als eerste opvalt, is dat het vooral om IT vaardigheden gaat. Dat is al een aantal jaar het geval. De vraag naar (veelal technische) marketing skills komt daarna, maar lijkt volgens LinkedIn de afgelopen tijd wat af te nemen.

Wat ook meteen opvalt is de vraagt naar cloud and distributed computing. LinkedIn heeft het dan over functies als platform engineer en cloud architect. Volgens LinkedIn gaat het hierbij meteen ook over de best betaalde functies in de top 10, met salarissen ruim boven de US$ 100.000. Overigens is de vraag in welke mate deze top-10 overeenkomt met de behoeften in Nederland. Dit jaar heeft LinkedIn nog geen resultaten per land gepubliceerd, maar vorig jaar haalde cloud de top-10 niet eens in Nederland. Wat wel hoog scoorde in Nederland (op 1) was statistische analyse en data mining. Daarbij gaat het om functies als business analist, data analist en statisticus. Ook scoren andere data en data science gerelateerde functies relatief hoog. Blijkbaar zitten Nederlandse organisaties wat minder in de infrastructuur te wroeten en richten de aandacht meer op het slim inzetten van data.

Meer over AI en werkgelegenheid

Soms is het ook goed om de aandacht te richten op onderzoek dat tekortschiet, zeker als het over de gehypete aandacht voor robot versus baan gaat. In de laatste CCE Research Brief van 2018 berichtten we over de positieve effecten die Gartner op termijn voorzag voor de werkgelegenheid. Een eigen onderzoek van vacaturesite Joblift kwam tot een andere conclusie: ‘Het aantal nieuwe banen dat de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie (ki) en automatiseringsprocessen naar verwachting in de komende twintig jaar met zich mee brengt, weegt niet op tegen het aantal banen dat door automatisering en robotisering in diezelfde periode gaat verdwijnen’. Daarbij is gekeken naar hoeveel banen worden weggeautomatiseerd en hoeveel automatiseringsbanen daardoor gecreëerd worden. Het aantal IT-banen dat er bijkomt is kleiner dan het aantal banen dat geautomatiseerd wordt. Maar dat is nu eenmaal de essentie van ‘automatisering’. Hoewel het moeilijker is om in te schatten wat voor nieuwe soort banen worden gecreëerd en hoeveel, vinden we daar juist de vooruitgang die AI ons kan bieden.

Nieuw onderzoek

Speciaal voor u hebben we een selectie gemaakt van nieuwe onderzoeksresultaten:

 • Eind december heeft AWS een case study van Pb7 Research over NXP gepubliceerd. Daarin wordt uit de doeken gedaan hoe de R&D afdeling een cloud bursting-oplossing heeft gebouwd voor de EDA-applicatie. Daardoor is NXP in staat om vertragingen in het ontwikkelproces te voorkomen doordat te allen tijde voldoende capaciteit beschikbaar is voor complexe simulaties.
 • IDC laat intussen zien in de Worldwide Quarterly Cloud IT Infrastructure Tracker dat terwijl Dell, HPE en Cisco strijden om het grootste marktaandeel voor cloud IT infrastructuur, dat ‘Original Design Manufacturers’ een steeds groter deel van de markt kapen. Deze ODM’s leveren hardware op maat voor hyperscale cloud providers als Amazon, Facebook en Google. Ze zijn inmiddels verantwoordelijk voor meer dan 35% van de omzet in deze markt.

 • En we sluiten af met een in verband met de CES goed getimed stukje onderzoek van Gartner. Volgens Gartner is AI een game changer voor ‘personal devices’ en zorgt het voor grote veranderingen in de gebruikerservaring zowel thuis als op het werk. Volgens Gartner zullen apparaten uw emotionele toestand beter begrijpen dan uw vrienden en familie. Gartner heeft het dan ook over Emotion AI. Hiermee doelt Gartner vooral op de komst van virtual personal assistants (VPAs) en andere AI gebaseerde technology for ‘conversational systems’.

One thought on “LinkedIn: Cloud skills het meest gewild

Geef een reactie

Top