U bent hier
Home > Nieuws > CCE’s Nationale Cloud Monitor 2018: Cloud als infrastructuur voor digitale transformatie

CCE’s Nationale Cloud Monitor 2018: Cloud als infrastructuur voor digitale transformatie

In deze research nieuwsbrief besteden we vooral aandacht voor het onderzoeksrapport van de Nationale Cloud Monitor 2018, uitgevoerd door Pb7 Research voor Cloud Community Europe Nederland, in samenwerking met CloudWorks en T-Systems. Verder kijken we onder meer naar de laatste cloud marktgroeiverwachtingen van IDC.

Op 1 februari presenteert CCE de Nationale Cloud Monitor. Peter Vermeulen van Pb7 Research en bestuurslid van CCE Nederland gaat in op de resultaten van het terugkerende onderzoek. Daarnaast gaan andere bestuursleden in op de betekenis van het onderzoek vanuit een technologisch perspectief (Hans Timmerman) en een competentieperspectief (Job Voorhoeve). In het onderzoek wordt gekeken naar de groeiende rol van cloudoplossingen bij de digitale transformatie van bedrijven.

Digitale transformatie

In de Nationale Cloud Monitor wordt eerst ingegaan op hoe organisaties naar digitale transformatie kijken en wat hun acties en plannen zijn. We zien steeds meer dat organisaties hun angst voor disruptie aan het verliezen zijn. Het kan natuurlijk zijn dat ze hun hoofd in het zand steken, maar waarschijnlijker is het dat Nederlandse organisaties zelf veel actiever zijn geworden in het toepassen van nieuwe technologie en het samenwerken met of zelfs overnemen van technologie startups. Daardoor beschikt men over meer vertrouwen ten aanzien van de concurrentiepositie. Niet meer dan 11% vreest dat nieuwkomers de sector ontwrichten. Overigens geloven de meeste bedrijven ook niet dat de werkgelegenheid onder druk komt te staan. Vernieuwing van de sector leidt naar verwachting ook weer tot nieuwe kansen en nieuwe banen. Ook zullen veel medewerkers zich nieuwe vaardigheden eigen moeten maken. Wel verwachten Nederlandse organisaties dat er veel nieuwe producten en diensten op de markt komen en dat de klantervaring gaat veranderen.

Cloud en digitale transformatie

Die veranderde houding ten opzichte van technologie zien we ook terug als we kijken naar hoe organisaties cloud inzetten. Een groeiend aantal bedrijven, beduidend meer dan twee jaar geleden, zet de cloud in voor innovatieve doeleinden of zelfs om de eigen sector te ontwrichten. Maar dat geldt zeker nog niet voor de meerderheid van de Nederlandse organisaties. Respondenten geven aan dat cloud op het gebied van digitale transformatie vooral bijdraagt door het bieden van de benodigde flexibele en robuuste IT-infrastructuur.

In het onderzoek wordt verder ingegaan in de opkomst van de multicloud, hoe deze eruit ziet en de behoorlijke uitdagingen die dat met zich meebrengt. Wilt u meer weten, houdt dan onze website goed in de gaten, waar het rapport binnenkort te downloaden is.

Nieuw onderzoek

Speciaal voor u hebben we een selectie gemaakt van nieuwe onderzoeksresultaten:

  • IDC heeft een forecast gepubliceerd voor de investeringen in Blockchain technologie. Ze geven aan dat de wereldwijde markt in 2017 kleiner dan $1 miljard was. In 2021 is dat naar verwachting sterk gegroeid naar $9 miljard. Vertalen we dit naar Nederland, dan gaat het over drie jaar om een markt van een kleine EUR 10 miljoen. Vooral banken zullen verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de investeringen, gevolgd door detailhandel en zakelijke dienstverleners.
  • Om het in perspectief te plaatsen kunnen we kijken naar de laatste verwachtingen van Gartner ten aanzien van de wereldwijde IT-bestedingen. Volgens Gartner wordt er in 2018 $3.700 miljard aan IT uitgegeven. Volgens Gartner zijn projecten in digitale business, toch ook blockchain (lijkt ons wat gehypet als we naar de omvang volgens IDC kijken), IoT en het traject van big data naar uiteindelijk AI de voornaamste groeifactoren. AI lijkt aanzienlijk serieuzer. Gartner verwacht dat AI in 2021 zelfs verantwoordelijk zal zijn voor $2.900 miljard omzetkansen voor bedrijven.

Geef een reactie

Top