U bent hier
Home > Nieuws > Gartner: IT-kostenoptimalisering om zakelijke waarde te realiseren

Gartner: IT-kostenoptimalisering om zakelijke waarde te realiseren

Welkom bij CCE Research Brief nr. 5 van 2018 van Cloud Community Europe Nederland. We zetten het meest interessante en relevante onderzoek op het gebied van digitale transformatie en de cloud op een rij, zodat u het niet hoeft te doen! In de afgelopen twee weken, is er weer een keur aan nieuw onderzoek voorbijgekomen. In deze vierde research nieuwsbrief besteden we aandacht aan hoe bedrijven met behulp van nieuwe technologie kosten proberen terug te dringen.

Kosten optimaliseren draait niet langer om kosten

Nee, dit onderzoek is niet op 1 april gepubliceerd. Bij Cloud Community Europe zijn de ogen op Digitale Transformatie gericht. Natuurlijk weten we dat bedrijven daarvoor zullen moeten investeren en dat dat geld ook ergens vandaan moet komen. Toch hebben we in de laatste 10 jaar gezien dat grote bedrijven alsmaar nieuwe bezuinigingsronde hebben doorgevoerd, met – hoe mooi ze het ook probeerden in te kleden – vooral als doel om kosten te besparen en de winstmarge te verbeteren. Hoewel het doel op papier iets is in de trant van “meer doen met dezelfde middelen”, ging het in de praktijk vooral vaak over “minder middelen”.

Volgens Gartner zien ze een verschuiving optreden. Natuurlijk blijven de kostenbesparingsprogramma’s, maar ze worden op een andere wijze geprioriteerd. “The survey findings highlight how cost optimization has become a business-focused, continuous discipline that drives spending and cost reduction, while maximizing business value”, aldus Stewart Buchanan, research vice president bij Gartner. “It’s not enough to simply reduce IT spending; CIOs must reinvest in growth and transformation to deliver more value. Those who fail to engage in optimization risk having savings decisions imposed on them by an advisory organization with less understanding of IT or digital technology opportunities.”

Dit mantra klinkt inmiddels als een gebroken plaat die al enige decennia aan het overslaan is. Bedrijven moeten besparingen aanwenden om te investeren in vernieuwing en samen met de zakelijke beslissers de prioriteiten bepalen. Wie daarin slaagt, kan een voorsprong op de concurrentie weten te realiseren. Toch is het juist in deze tijd van digitale transformatie een wijsheid die niet mag worden genegeerd.

Meer nieuw onderzoek

Speciaal voor u hebben we een selectie gemaakt van nieuwe onderzoeksresultaten.

IDC heeft een update gepubliceerd van de Worldwide Quarterly Cloud IT Infrastructure Tracker. Daarin worden de omzetten van de belangrijkste leveranciers op het gebied van cloud hardware (servers, opslag, netwerkapparatuur) ieder kwartaal in kaart gebracht. In totaal hebben ze in het vierde kwartaal van 2017 34% meer omzet gerealiseerd dan een jaar geleden. In Europe bleef de groei met ruim 16% toch beduidend achter. Apparatuur die op maat voor grote cloud providers wordt gemaakt, was inmiddels goed voor 33% van de gehele markt.

Whiteland Research heeft samen met Quint Wellington Redwood ook dit jaar weer ruim 500 outsourcing contracten onder de loep genomen. Dit jaar zijn ook zo’n 100 cloudcontracten bekeken van onder meer AWS, Microsoft, SAP, Salesforce en Oracle. En wat blijkt: klanten zijn vaak tevredener over hun cloudleveranciers dan over hun traditionele leveranciers. Dat geldt vooral voor AWS, Salesforce en Microsoft, maar juist in veel mindere mate voor Oracle en SAP. Verder vinden afnemers onder meer dat outsourcing nog altijd tot onvoldoende innovatie leidt, terwijl leveranciers aangeven zich juist sterk op business transformatie te richten.

Afbeelding: Algemene tevredenheid over uitbestedingscontract

Geef een reactie

Top